Friday, January 30, 2009

Umno, BN tak perlukan pengkhianat(Berita Harian)

Berikut ini adalah rencana daripada Pengarang Berita Harian yang disiarkan pada 28/1/2009.
Terjemahan rencana tersebut juga dapat dibaca di Oriental Daily News pada 29/1/2009.

Umno, BN tak perlukan pengkhianat

Pada pandangan saya, pemergian YB ADUN Bota Datuk Nasaruddin Hashim menyertai PR menunjukkan masalah lebih kepada pergolakan politk dalaman parti daripada kekurangannya yang akan dinikmati sebagai ahli pembangkang di Dewan Undangan Negeri Perak. Sama ada kekurangan atau lelebihan yang akan dinikmati itu bukan satu perkara yang menjadi penentu dalam membuat keputusan tersebut.

Kadang-kadang, saya pun tak rasa apakah kelebihan yang saya menikmati sebagai ADUN, cuma mungkin kelebihan yang saya akan menikmati sebagai ADUN apabila membantu menyelesaikan masalah rakyat, termasuklah menjalankan tugas sebagai wakil rakyat, melanjutkan permintaan dan rayuan saya kepada pihak kerajaan dan agensi kerajaan dapat layanan dengan sewajarnya, ini pun sudah cukup baik bagi mereka yang datang mengadu atau memohon bantuan.

Dalam kehidupan manusia ini, kadang-kadang perasaan dan seterusnya pandangan terhadap sesuatu isu dan perkara akan menjadi penentu bagi kita membuat keputusan. Ini termasuk majoriti undi yang telah diberi kepada YB Datuk Nasaruddin Hashim apabila beliau bertanding atas tiket BN/Umno.

Sekarang soal moral politik, Should he relinquish the post as ADUN Bota since he won the seat on BN/Umno ticket?

No comments: